20130701

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "A Catalunya, Espanya hi és absent"

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "A Catalunya, Espanya hi és absent"

El diari més influent d'Alemanya analitza el procés independentista català, i critica les amenaces militaristes de Vidal Quadras

Frankfurter Allgemeine Zeitung, el diari més influent d'Alemanya, analitza dins la seva secció d'economia el procés independentista català, i arriba a la conclusió que "a Catalunya, Espanya hi és absent". En un extens reportatge sobre les "regions rebels" d'Europa, entre les quals inclou Catalunya i Escòcia a més de les germàniques Baviera i Tirol del Sud, el rotatiu cita una visita que l'escriptor holandès Geert Mak va fer a Catalunya, on va quedar sorprès perquè fins i tot a Barcelona no s'hi apreciava espanyolitat. "L'evidència és l'absència d'Espanya", coincideix a afirmar el diari alemany.

El rotatiu es mostra sorprès per les amenaces que ha llançat el vicepresident del Parlament europeu Aleix Vidal-Quadras d'una intervenció militar en el cas que Catalunya s'independitzi. "El diàleg s'ha tornat difícil a Espanya", lamenta mentre recorda que aquest Estat "mai ha completat el seu procés de formació com a nació". Frankfurter Allgemeine considera errònia la política del govern espanyol envers Catalunya, precisament perquè es nega a obrir cap negociació. Ho compara amb una parella en la qual la dona està incòmode i molesta, i l'home només diu: "Però si tenim una relació meravellosa". Al seu entendre, no és aquesta la manera de tractar una part d'un Estat que vol marxar.

"I el deute públic espanyol?"

El reporter entrevista l'activista Anna Arqué, que explica als alemanys l'evolució de l'independentisme des de les consultes sobiranistes, i els problemes econòmics que causa l'absència del corredor ferroviari del Mediterrani. Aquest aspecte sembla interessar especialment el Frankfurter Allgemeine. També apareix en el reportatge la degana de la facultat d'econòmiques de la UB, Elisenda Paluzie, i fan números amb el periodista. Paluzie explica que Catalunya té més població que Bèlgica i Dinamarca, i detalla el problema de l'espoli fiscal, que evidentment desapareixeria amb la independència. "Però que passaria amb l'enorme deute públic espanyol, una part del qual hauria de pagar Catalunya?", pregunta llavors el periodista. "Igual que amb una part de les reserves d'or espanyoles", replica Paluzie.

El rotatiu descriu la imatge que els catalans tenen dels espanyols i de les autonomies subsidiades, citant "Homenatge a Catalunya" de George Orwell. Desaprova aquesta visió, però s'obre a entendre la visió catalana. "La nostra solidaritat amb Espanya és molt superior a la que fa Baviera, i la solidaritat té uns límits", assenyala Jordi del "barri obrer" de Sants. "Per als catalans es tracta tot plegat d'una crisi de l'Estat-nació. En moltes parts s'ha convertit en terra erma. I la Catalunya sobirana seria l'oportunitat per poder sortir d'allà", conclou el rotatiu.

"Baviera és com nosaltres"

El diari entrevista finalment el dirigent de CiU Josep Rull al Parlament, i el periodista no s'està de preguntar-li per les amenaces de Vidal Quadras que tant li han colpit. "Què succeirà si Madrid envia tropes?", pregunta. "Això la Unió Europea no ho permetria", contesta Rull. El reportatge acaba amb una visita a l'entrega del Premi Nacional de Cultura Josep Benet i Jornet al Palau de la Musica, i aamb una obligada menció al nou entrenador del Bayern de Múnic, Pep Guardiola. El que al seu entendre l'exjugador del Barça s'expressa amb lògica, com quan va dir: "Baviera és com nosaltres". Però Baviera és totalment germànica i parla alemany.

No hay comentarios: